We hadden al eens pasta zonder schuldgevoel, maar nu hebben we ook een andere van mijn favorieten: Burgers! En dit op een wijze waar je van mag smullen zonder je schuldig te voelen!

Burgers zijn onder meer calorierijk door het gehakt. Bij het malen van vlees, gebruikt men niet de magerste stukken. Hierdoor bevat gehakt het vetste deel van het vlees en dus veel energie. Nu, een burger zonder wat lekker gehakt is voor mij geen echte burger. Daarom zocht ik naar een alternatief om de andere caloriebronnen, het broodje en de saus, te vervangen.

Aubergines zijn ideaal van textuur om brood te vervangen. Je kan ze grillen en er dan bijvoorbeeld croque-monsieurs van maken, oprollen met wat kruidenkaas tussen, … en dus ook als burgerbroodje gebruiken. Het voordeel aan aubergines is ook dat ze je goed vullen, zonder dezelfde calorieën van het brood aan te brengen.

Als saus heb ik gekozen voor een tzatziki. Dit is een lekkere, frisse saus op basis van komkommer, look, olijfolie en Griekse yoghurt. Om de tzatziki wat lichter te maken gebruikte ik magere platte kaas en slechts een kleine hoeveelheid olijfolie.
Wat past er beter bij aubergines dan een lekkere lamsburger, met veel verse kruiden in, en een verse, magere tzatziki? De zomer op je bord!

Recept: Lamsburgers met aubergine en tzatziki

Ingrediënten voor 2 personen

• 2 aubergines
• 200 g lamsgehakt
• 1 eiwit
• Paneermeel
• 250 g magere platte kaas
• ½ komkommer
• 1 teentje look
• Verse dille, verse peterselie, peper, zout
• Olijfolie

Bereidingswijze

1. Was de aubergines en snij ze in plakken van 1 à 2 cm dik.
2. Meng het gehakt met het eiwit en wat paneermeel. Kruid met verse peterselie, peper en zout. Maak er burgers van ter grootte van de aubergineplakken.
3. Was en rasp de komkommer en laat goed uitlekken. Pel en pers het teentje look uit. Meng de komkommer, look en platte kaas en kruid met verse dille, peper en zout. Voeg wat olijfolie toe en meng goed.
4. Vet een grillpan in met wat olie en grill de aubergineplakken aan beide zijden. Bak in een andere (grill)pan de burgers, zonder vetstof.
5. Beleg de aubergineplakken met de burgers en de tzatziki en leg er nog een aubergineplak op. Hou samen met een tandenstoker.

Je kan altijd nog wat verse groenten/kruiden naar keuze gebruiken om de burger te beleggen. Smakelijk!