Het is duidelijk te merken op tv, in ‘de boekskes’, op de radio: we zijn steeds meer bezig met eten en koken, gezondheid, gezonde voeding, afvallen, … Niet zo vreemd, als je weet dat de gemiddelde Belgische bevolking steeds zwaarder wordt. Ons overgewicht heeft een grotere invloed dan de meeste mensen beseffen. Het feit dat we allemaal zwaarder worden, zorgt voor een hoger aantal chronisch zieke mensen (onder andere met diabetes type 2, hart-en vaatziekten, mobiliteitsproblemen,…) en dus een hogere belasting van ons sociaal systeem. En dat is niet het enige. De overproductie waar we mee te maken hebben is daarenboven een extra belasting voor ons mileu en dus ook onze gezondheid. Zaken die we vroeg of laat allemaal zullen gaan voelen.

We kunnen er duidelijk niet meer omheen: we moeten allemaal samen beter en gezonder gaan leven en eten én meer bewegen. Gemakkelijk gezegd, maar minder gemakkelijk gedaan natuurlijk. Want je wordt langs alle kanten om de oren geslaan met adviezen zoals: ‘koolhydraten zijn de duivel’, ‘van brood worden we dik’, ‘om te vermageren mag je enkel raw-food eten’, ‘alle vetten zijn slecht’, ‘ik eet Paleo’, … Op de duur weet je niet meer wat je nu nog moet geloven.

Al deze tegenstrijdige adviezen zorgen ook voor een tegengesteld effect. We rollen van het ene crashdieet in het andere en steken zo de draak met ons metabolisme. Gevolg? We worden steeds dikker, hoewel we toch echt op onze voeding letten! Veel mensen haken op een bepaald moment af, want ‘Foert, wat ik ook probeer, het maakt toch geen verschil!’. En zo zijn we natuurlijk nog verder van huis…

Als diëtiste kan ik natuurlijk enkel aanraden om je niet te laten (mis)leiden door al deze tegenstrijdige berichten, maar gewoon eens ten rade te gaan bij iemand die een wetenschappelijk gefundeerde kennis heeft op dit vlak. Of gewoon terug te gaan eten met je gezond verstand, want uiteindelijk is dat het enige ‘dieet’ dat effectief en vol te houden is en het beste resultaat geeft op lange termijn.

De meest wilde verhalen hoor ik zelf toch over koolhydraten. Koolhydraten zijn een groep voedingsstoffen die we grofweg nog kunnen onderverdelen in 2 grote groepen, namelijk de enkelvoudige en de meervoudige. Enkelvoudige koolhydraten staan beter bekend als suiker (zoals in snoep, koekjes, maar ook fruit, zuivel, …). De meervoudige kennen we ook als zetmeel (zoals in brood, aardappelen, rijst en pasta). Daarnaast bestaan er nog wel kleinere groepen, voornamelijk onverteerbare koolhydraten zoals voedingsvezels en polyolen. Vroeger hoorde je vooral dat het de suikers waren die je moest mijden om af te vallen, nu hoor je hetzelfde over zetmeel. Maar wat is er nu waar? En waar dienen die koolhydraten eigenlijk voor? Wat doen ze met ons lichaam en hebben we ze wel nodig?

Eerst en vooral een kleine uitleg over wat koolhydraten doen. Koolhydraten worden na opname in ons lichaam verteerd tot glucose. Glucose wordt opgenomen in ons bloed en opgenomen in onze lichaamscellen door middel van het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt in onze pancreas wanneer we koolhydraten eten. Eens in de cel wordt glucose omgezet in energie, waarmee wij ons dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Dus, als we geen koolhydraten eten dan hebben we geen energie meer en kunnen we dus niet overleven? Gelukkig niet, want ons lichaam heeft hier een oplossing voor gevonden. Als we geen koolhydraten eten (dus niets waar zetmeel of suiker in zit) dan gaat ons lichaam na ongeveer 48 uur in ketose. Dit is gemakkelijk uitgelegd een soort van spaarstand, waar bij we ons eigen vet gaan verbranden, omzetten in vrije vetzuren en gebruiken als energie ipv glucose. Ideaal zou je denken, al is een dergelijk dieet (ook wel bekend als proteïnedieet) niet evident. Het gebruik van speciale eiwitrijke producten en extra vitamines en mineralen is essentieel om tekorten te voorkomen, en het dieet is zeker niet levenslang vol te houden. Voor meer informatie of begeleiding bij het proteïnedieet kan u mij steeds contacteren.

Koolhydraten zijn in een gezonde en gevarieerde voeding dus essentieel. Ze brengen onder de vorm van zetmeel veel B-vitamines en mineralen aan en zijn een bron van voedingsvezels en langdurige energie. Onder de vorm van suiker zorgen ze voor snelle energie en in het geval van fruit ook voor de aanbreng van verschillende vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Natuurlijk zijn niet alle bronnen van koolhydraten even goed, maar hier is het voldoende ons gezond verstand te gebruiken. Als je kan kiezen tussen dezelfde hoeveelheid suiker halen uit een fruitsalade of uit een koek, dan is het logisch dat je beter kiest voor fruit. Als we kunnen kiezen tussen een sandwich of meergranenbrood, kiezen we natuurlijk voor het laatste gezien de kleinere aanbreng van snelle suikers en de grotere aanbreng van voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Maar wat nu met koolhydraten en afvallen? Moeten we ze mijden, beperken of maakt het niet uit?

Mijn persoonlijke aanpak is de volgende. Koolhydraten mogen (moeten!), maar in beperkte mate en niet op elk moment van de dag. Het is namelijk zo dat onze tolerantie voor koolhydraten (glucosetolerantie) niet op elk moment van de dag even hoog is. Als we de suikers minder goed kunnen verwerken, hebben we een grote kans om ze op te slaan onder de vorm van vetten, hetgeen we natuurlijk willen mijden als we op ‘dieet’ zijn. Ook niet alle bronnen van koolhydraten zijn gelijk. We kiezen best voor een bron die naast (langdurige) energie ook rijk is aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze helpen onze algemene gezondheid te bevorden en zijn dus onmisbaar.

Voor meer informatie over de hoeveelheid koolhydraten die voor jou ideaal is en over welke momenten je best koolhydraten eet, kan u mij altijd contacteren!